Bezienswaardigheden in Porto

De leukste bezienswaardigheden in Porto heeft Hotix.nl voor je op een rijtje gezet. Ontdek het prachtige Porto, waar de toren van de Igreja dos Clérigos van ver de skyline domineert. De stad die door de rivier de Douro in tweeën wordt gesplitst. Waar je heerlijk kunt slenteren door het oude centrum en telkens nieuwe dingen ziet. Bekijk de schitterende kerken en het beursgebouw, waar vele staatshoofden ontvangen zijn. Proef authentieke port in de wijnhuizen langs de Douro en geniet in het uitgaansleven van Porto tot in de late uurtjes! Bij Hotix.nl kun je ook een hotel in Porto boeken zonder creditcard. Vanuit Nederland kun je je hotel in Porto boeken met iDEAL en vanuit België boek je je hotel in Porto met Bancontact / Mister Cash.
Kijk uit over de bezienswaardigheden van Porto vanaf de Torre dos Clérigos

Kijk uit over de bezienswaardigheden van Porto vanaf de Torre dos Clérigos


Voor het mooiste uitzicht op Porto en de rivier de Douro moet je wel wat moeite doen: de 225 traptreden van de Torre dos Clérigos beklimmen. Deze toren is de hoogste kerktoren in het centrum en hoort bij de Igreja dos Clérigos, een barokke kerk. De kerk is ontworpen door de Italiaanse architect Nasoni en dateert uit de 18e eeuw. Met zijn hoogte van 76 meter is de toren een grote trekpleister van Porto.
Proef authentieke port in Porto

Proef authentieke port in Porto


Ten oosten van Porto in de Vallei van de rivier de Douro liggen uitgestrekte terrassen met druiven. De stad Porto heeft zijn naam gegeven aan de zoete rode wijn met 18 à 20 procent alcohol: port. Druiven van verschillende wijngaarden worden in kelders in Porto in houten vaten gerijpt tot port. De meeste kelders bevinden zich aan de zuidoever van de rivier de Douro. Bij een stedentrip naar Porto mag een rondleiding in een wijnhuis, afgesloten met een proeverij, niet ontbreken.
Raak onder de indruk van de beroemdste brug van Porto

Raak onder de indruk van de beroemdste brug van Porto


Wie in Porto vanuit de wijk Ribeira de rivier wil oversteken, komt waarschijnlijk over de Ponte Dom Luís I. Deze stalen brug heeft duidelijke verwantschap met de Eiffeltoren: de constructie is ontworpen door een leerling van Gustave Eiffel. Hij werkte eraan tussen 1881 en 1886. De brug is vernoemd naar de toenmalige Portugese koning, Lodewijk I. Omdat de brug niet voor het zware autoverkeer van nu gemaakt is, wordt een deel van het verkeer omgeleid naar andere bruggen.
Bewonder de kerken van Porto

Bewonder de kerken van Porto


Hoog op een heuvel torent de kathedraal Igreja da Sé boven de huizen van Porto uit. De vestingmuren maken duidelijk dat de katholieken zich in de eerste eeuwen na de bouw moesten verdedigen tegen de islamitische moren. In de kerk zijn schitterende muurschilderingen. Het bijbehorende klooster is rijk versierd met geglazuurde tegels. De San Francisco is van oorsprong een gotische kathedraal. Later zijn er barokelementen toegevoegd. Deze kerk is versierd met maar liefst 800 kilo bladgoud.
Kijk je ogen uit in het beursgebouw

Kijk je ogen uit in het beursgebouw


Een van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden van Porto is het Palácio da Bolsa. Dit beursgebouw is een nationaal monument en trekt zo'n 200.000 bezoekers per jaar. Het is gebouwd in de 19e eeuw en dient tegenwoordig als een plek om belangrijke staatshoofden te ontvangen. Tijdens een rondleiding kijk je je ogen uit bij het zien van het prachtig versierde trappenhuis, de audiëntiezaal en met name de Moorse hal. Deze feestzaal is geïnspireerd op het weelderige Alhambra.
Wandel door het oude centrum

Wandel door het oude centrum


Het oude centrum van Porto , de wijk Ribeira, staat op de Werelderfgoedlijst. Wie door de smalle straatjes van deze middeleeuwse volkswijk loopt, begrijpt waarom. Veel huizen zijn versierd met tegeltableaus en je komt langs schitterende kerken. Telkens ontdek je weer verrassende plekjes, mooie oude huisjes en leuke souvenirwinkels. Naar een gezellig terras of restaurantje hoef je niet lang te zoeken. Alle straten komen uit op de Cais de Ribeira, de rivierkade.
Kom tot rust in de parken van Porto

Kom tot rust in de parken van Porto


In het centrum van Porto ligt het park Jardins do Palácio de Cristal. Laat de uitgestrekte paden, rododendrons, beeldjes en fonteinen op je inwerken. Doordat het hier en daar iets omhoog loopt, heb je schitterende doorkijkjes op de rivier de Douro. Het grootste park ligt ten westen van het centrum. Dit Parque da Cidade is erg populair. Jongeren picknicken er en er zijn veel joggers. Aan de oostkant bevinden zich een theehuis en een restaurant.
Beleef Porto tot in de late uurtjes

Beleef Porto tot in de late uurtjes


In het oude centrum van Porto kun je tot in de late uurtjes genieten van het uitgaansleven. De vele bars en cafeetjes zorgen voor een gezellige sfeer. Liefhebbers van dansen kunnen terecht in de hippe clubs en discotheken in de industriële buitenwijken. Een zeer bijzondere uitgaansgelegenheid is het Casa da Música. Deze concertzaal is een ontwerp van de Nederlandse architect Koolhaas uit 2005. Je kunt het indrukwekkende gebouw bezoeken tijdens een van de vele concerten en opera's of met een rondleiding.
Ga een dagje shoppen in Porto

Ga een dagje shoppen in Porto


De bekendste winkelstraten in het centrum van Porto zijn de Rua de Santa Caterina en de Rua de Cedofeita. Hier kun je naar hartenlust winkel in, winkel uit. In het Shoppingcentre Via Caterina zitten behalve een enorme variatie aan winkels ook restaurants en lunchrooms. De mooiste winkel van Portugal bevindt zich in de Rua das Carmelitas. Het is de Livraria Lello e Irmão, een schitterende neogotische boekwinkel uit 1906. Zelfs als je niet van boeken houdt, is deze winkel een bezoek waard.
Bezoek een museum in Porto

Bezoek een museum in Porto


Porto kent een paar bijzondere musea. De Fundação de Serralves is een museum met tentoonstellingen en evenementen op het gebied van moderne kunst. Het opvallende witte gebouw is ontworpen door Álvaro Siza Vieira, een van Portugals bekendste architecten. Heel anders is het neoklassieke paleis waarin het Museu Nacional de Soares dos Reis gevestigd is. Hier vind je vooral schilderijen van Portugese schilders uit de 19e en 20e eeuw. Daarnaast bezit het museum werk van de beroemde beeldhouwer Soares dos Reis.