Bezienswaardigheden in Pisa

Onderneem een stedentrip naar de stad met één van de beroemdste bouwwerken ter wereld: Pisa. Beklim de scheve toren en zie de eenheid met de andere bouwwerken op deze magische locatie. Maar dit kleine universiteitsstadje heeft veel meer te bieden! Wandel door het oude centrum, bekijk de kerkjes en de gezellige pleinen. Kom tot rust in de botanische tuin of pak een terrasje. Doe ook eens een dagje strand in Marina di Pisa of geniet van het nabijgelegen Lucca. Hotix.nl heeft de leukste bezienswaardigheden in Pisa voor je op een rijtje gezet. Bij Hotix.nl kun je ook een hotel in Pisa boeken zonder creditcard. Vanuit Nederland kun je je hotel in Pisa boeken met iDEAL en vanuit België boek je je hotel in Pisa met Bancontact / Mister Cash.
Beklim de scheve toren van Pisa

Beklim de scheve toren van Pisa


Eén van de bekendste attracties ter wereld is de scheve toren van Pisa. Door de drassige bodem begon de toren al tijdens de bouw te verzakken. Hoewel men enkele decennia vreesde dat de 800 jaar oude toren zou instorten, is deze historische trekpleister sinds 2008 weer veilig verklaard. De renovatie duurde meer dan 10 jaar en heeft er voor gezorgd dat de toren 44 cm rechter staat en weer veilig beklommen kan worden door het publiek. Vanwege de grote drukte is het verstandig om van tevoren via internet een kaartje te kopen.
Bewonder de Dom van Pisa

Bewonder de Dom van Pisa


Weinig mensen weten dat de toren van Pisa een eenheid vormt met de Dom, het Baptisterium en de begraafplaats. De Dom is een fraai voorbeeld van de Pisaans-Romaanse bouwkunst. De gevel die bestaat uit vier zuilenrijen met blinde arcaden, is later vaak gekopieerd. Hoogtepunten in het interieur zijn de rijkversierde kansel, het grafmonument van Keizer Hendrik VII en een mozaïek van Cimabue. In een deel van de kerk is het Museo dell'Opera del Duomo gevestigd.
Bekijk het Baptisterium

Bekijk het Baptisterium


Naast de dom van Pisa staat een aparte doopkapel, Baptisterium genoemd. Het Baptisterium is pas een eeuw later voltooid dan de dom. Vandaar dat de Pisaans-Romaanse stijl hier met de gotische stijl is gecombineerd. Het is de grootste doopkapel van Italië. Op het dak staat een beeld van Johannes de Doper. Het interieur is eenvoudig. De ontwerper van de achthoekige doopvont wilde een grapje uithalen: op de bodem van het bekken maakte hij golfjes na.
Proef de sfeer op de begraafplaats van Pisa

Proef de sfeer op de begraafplaats van Pisa


Bij de beroemde gebouwen van Pisa hoort ook de begraafplaats, de Campo Santo. Het gazon van de begraafplaats wordt omringd door een lang marmeren bouwwerk, dat lijkt op een kloostergang. Deze gang herbergt een aantal Romeinse sarcofagen en graven van beroemde Pisanen. In de oorlog is het dak vernietigd door een bom. Er is jarenlang gewerkt aan de restauratie van de fresco's in het gebouw. Beroemd zijn de Triomf van de dood en het Laatste Oordeel.
Wandel over het Piazza dei Cavalieri

Wandel over het Piazza dei Cavalieri


Een paar straten verwijderd van de scheve toren ligt Piazza dei Cavalieri. Dit gezellige plein was in de middeleeuwen het bestuurlijk centrum van Pisa. Nu wemelt het er van de studenten. De meeste gebouwen rond het plein worden door de universiteit gebruikt. Het Palazzo dei Cavalieri was een trainingskwartier voor ruiters en de rijk versierde Santo Stefano was hun kerk. Het Palazzo dell'Orologio verbindt twee middeleeuwse torens, waarvan de één ooit diende als gevangenis.
Doe eens een rondje kerken

Doe eens een rondje kerken


Bij een wandeling door Pisa valt op dat er in dit kleine stadje zoveel kerken zijn. De Santa Maria della Spina is een hoogtepunt van de Pisaanse gotiek. Oorspronkelijk werd er een doorn (spina) uit de doornenkroon van Jezus bewaard. De oudste kerk is waarschijnlijk de 9e-eeuwse San Paolo a Ripa d' Arno. Bekijk ook de kapel van Sant'Agata ernaast. Vlak bij de Santa Caterina met de schitterende witmarmeren gevel zijn de restanten van een Romeins badhuis gevonden.
Kom tot rust in de Botanische tuin van Pisa

Kom tot rust in de Botanische tuin van Pisa


Wie in Pisa even tot rust wil komen, kan zich terugtrekken in de Botanische tuin. Deze ligt iets ten zuiden van de Dom en wordt beheerd door de universiteit. Door de eeuwen heen strijdt de botanische tuin van Pisa met die van de stad Padua om de titel 'oudste botanische tuin ter wereld'. De tuin van Pisa werd in 1544 opgericht door de familie Medici. Er zijn bijzondere bloemen, planten en kruiden en een fraaie gietijzeren broeikas.
Geniet in Pisa van winkelen en uitgaan

Geniet in Pisa van winkelen en uitgaan


Voor winkelliefhebbers heeft Pisa genoeg te bieden. In de Borgo Stretto en de autovrije Corso Italia zitten volop grote winkelketens. In de kleine straatjes verkoopt men veel streekgoederen als leerproducten, terracotta en houten meubels. Pisaanse levensmiddelen koop je op de dagmarkt aan het Piazza delle Vettovaglie. Uitgaan kan bij de vele leuke restaurantjes en cafeetjes in de buurt van de Dom en rond Piazza Garibaldi. Wie meer houdt van een culturele avond kan terecht in het prestigieuze Verditheater. Kies met behulp van Hotix.nl voor een hotel in Pisa centrum, zodat je volop van de uitgaansleven kunt genieten.
Breng ook eens een dag door in de omgeving van Pisa

Breng ook eens een dag door in de omgeving van Pisa


Bij een bezoek aan Pisa kunnen een aantal hoogtepunten in de omgeving eigenlijk niet ontbreken. Eén ervan is het Certosa di Pisa, een klooster dat zo'n 13 kilometer oostwaarts ligt. Het is één van de grootste kloosters van Italië. Hoogtepunt zijn de twaalf kapellen met schitterende fresco's. Voor een dagje strand ga je naar Marina di Pisa, de badplaats zo'n 8 kilometer westwaarts. In het gezellige stadje Lucca moet je zeker ook geweest zijn!
Bezoek een museum in Pisa

Bezoek een museum in Pisa


Naast de scheve toren van Pisa zijn twee musea beslist een bezoek waard. In een voormalig ziekenhuis zit het Museo delle Sinopie. Dit museum gaat over de schetsen (sinopie) die als basis voor fresco's op de muur werden aangebracht. Meestal maakten de kunstenaars zelf deze schetsen, terwijl de fresco's door hun leerlingen werden gemaakt. Het Nationaal Museum van San Matteo toont Toscaanse schilderkunst en Pisaanse beeldhouwkunst van beroemde meesters. Dit museum is gevestigd in een oud benedictijnenklooster. Vanuit al onze hotels in Pisa centrum zijn de musea eenvoudig te bereiken.