Bezienswaardigheden in Edinburgh

De leukste bezienswaardigheden in Edinburgh heeft Hotix.nl voor je op een rijtje gezet. Voor wie interesse heeft in geschiedenis, is de Schotse hoofdstad Edinburgh absoluut een aanrader. Bekijk er het oude fort dat hoog boven de stad uittorent. Wandel mee met een historische gids door de nauwe steegjes van de oude stad. Begeef je in Koninklijke sferen in het Palace of Holyroodhouse of op het schip waarmee prinses Diana en prins Charles op huwelijksreis gingen. Bestudeer, proef of koop de echte Schotse whisky. Ook voor een dagje winkelen, avondje uit of museumbezoek zit je goed in Edinburgh. Bij Hotix.nl kun je een hotel in Edinburgh boeken zonder creditcard. Vanuit Nederland kun je je hotel in Edinburgh boeken met iDEAL en vanuit België boek je je hotel in Edinburgh met Bancontact / Mister Cash.
Bezoek het historische Edinburgh Castle

Bezoek het historische Edinburgh Castle


Het Edinburgh Castle is letterlijk het hoogtepunt van de stad. Door zijn ligging op een heuvel kun je het kasteel vanaf alle uithoeken van Edinburgh zien. In de 6e eeuw voor Christus werd het eerste fort op de heuvel gebouwd. Het oudste deel dat nog rest, is de 12e-eeuwse Sint Margaret's Chapel. Bekijk de beroemde Schotse kroonjuwelen, het kanon Mons Meg en de tentoonstelling over het gevangenisgedeelte dat vanaf de 12e eeuw in gebruik was.
Maak een tour door het Schotse Parlementsgebouw

Maak een tour door het Schotse Parlementsgebouw


Tegenover het Palace of Holyroodhouse in Edinburgh ligt het Schotse Parlementsgebouw. Dit gebouw in organische stijl van de Spaanse architect Miralles is in 1998 in gebruik genomen. In dat jaar werd het Parlement na een referendum opnieuw ingevoerd, na een kleine drie eeuwen lang samengevoegd te zijn geweest met het Engelse Parlement. Je kunt kiezen voor een tour door het gebouw of langs de kunstcollectie. Geïnteresseerden kunnen een bijeenkomst van het Parlement bijwonen. Koop een uniek cadeautje in de winkel met Schotse producten.
Begeef je in Koninklijke sferen in het Palace of Holyroodhouse

Begeef je in Koninklijke sferen in het Palace of Holyroodhouse


Als de Britse koningin op bezoek is in Schotland, is het Palace of Holyroodhouse in Edinburgh haar officiële residentie. Op andere momenten kun je met een gids of audiotour het paleis bezichtigen. Bekijk het gebouw dat in de middeleeuwen werd gebouwd als abdij, maar waar in de loop van de tijd veel Koninklijke huwelijken en kroningen plaatsvonden. Voel de sensatie van de moord op de secretaris van Mary Stuart door haar jaloerse echtgenoot. De bloedvlek kun je nog altijd zien zitten!
Leer in Edinburgh alles over Schotse whisky

Leer in Edinburgh alles over Schotse whisky


Voor wie enkele dagen in Edinburgh is en zeker voor whiskyliefhebbers, is een bezoek aan de Scotch Whisky Experience een aanrader. Start je tour in een whiskyvat, waarin je door een modeldestilleerderij rondrijdt en ervaart hoe whisky wordt gestookt. Leer alles over dit typisch Schotse exportproduct, ontdek de aroma's en verwonder je over de grootste collectie van Schotse whisky ter wereld! Ter afsluiting van de tour krijg je een borrelglaasje Schotse malt whisky aangeboden. Sluit je dag af met een bezoekje aan de gezellig pubs in de stad. Kies met behulp van Hotix.nl voor een hotels in Edinburgh centrum, zodat je volop van het uitgaansleven kunt genieten.
Bezichtig de St. Giles-kathedraal

Bezichtig de St. Giles-kathedraal


Aan de Edinburghse hoofdstraat Royal Mile staat de St. Giles-kathedraal. Deze kerk kom je tegen tussen het Edinburgh Castle en het Hollyroodhouse. Hij dateert uit de 12e eeuw, maar werd twee eeuwen later door brand gedeeltelijk verwoest en weer herbouwd. De kerk is genoemd naar St. Giles, een 7e-eeuwse kluizenaar die later beschermheilige werd van de stad. Trekpleisters zijn de Thistle Chapel met zijn schitterende houtsnijwerk met doedelzakspelende engelen en een groot gebrandschilderd raam uit 1985.
Zoek in Edinburgh de rust op in de Botanische tuin

Zoek in Edinburgh de rust op in de Botanische tuin


In het noorden van Edinburgh ligt de botanische tuin. Deze tuin werd opgericht in 1670 voor het kweken van medicinale planten. Het is de op één na oudste botanische tuin van Groot-Brittannië en één van de mooiste ter wereld. Er zijn onder andere een Chinese heuvel, een rotstuin, een Schotse heidetuin en een bomentuin. De toegang is gratis maar voor de kassen moet je wel betalen. Het complex ligt op een heuvel, zodat je er een mooi uitzicht hebt over de stad.
Ga shoppen in Edinburgh

Ga shoppen in Edinburgh


In Edinburgh kun je naar hartelust winkelen. De belangrijkste winkelstraat is de Princes Street. Je vindt hier winkels van alle grote ketens, maar ook het beroemde Schotse warenhuis Jenners met zijn acht verdiepingen. Voor souvenirwinkeltjes moet je aan de Royal Mile zijn. Deze straat is de bekendste van Edinburg en loopt van het Edinburgh Castle tot aan het Palace of Holyroodhouse. Verras de thuisblijvers met een typisch Schotse whisky of een stuk tartan, de bekende stof met Schotse ruit.
Neem een kijkje op een koninklijk schip in Edinburgh

Neem een kijkje op een koninklijk schip in Edinburgh


Een van de top bezienswaardigheden van Edinburgh is het Koninklijke jacht Brittannia. Dit schip ligt in de haven van Leith. Het schip werd gebruikt tussen 1953 en 1997. Niet alleen hebben prins Charles en prinses Diana op dit schip hun huwelijksreis doorgebracht, ook zijn er diverse beroemdheden aan boord geweest. Met een audiotour kun je over de vijf dekken wandelen en de onderkomens, de eetzaal en de Koninklijke slaapkamer met eigen ogen zien. Bezoek ook de leuke souvenirshop.
Luister en huiver in ondergronds Edinburgh

Luister en huiver in ondergronds Edinburgh


Heel populair in Edinburgh zijn ondergrondse tours door de wirwar van straatjes in het oude gedeelte rond de Royal Mile. Met name de wandeling Real Mary King's Close is een trekpleister. Deze tour voert je door de gelijknamige gang en drie andere steegjes. Voordat er nieuwere stadsdelen gebouwd werden, woonden en werkten hier arme mensen. De gids in traditionele kleding laat je graag geloven dat de geesten van hen die aan de pest zijn overleden, nog ronddwalen.
Bezoek een museum in Edinburgh

Bezoek een museum in Edinburgh


Edinburgh heeft een aantal interessante musea met beroemde collecties. De National Gallery of Scotland is gevestigd in een schitterend gebouw dat lijkt op een Griekse tempel. De collectie omvat Europese schilderkunst uit de renaissance en het postimpressionisme, maar ook veel Schotse werken. In het National Museum of Schotland kom je meer te weten over de Schotse geschiedenis, Schotse gewoonten, wetenschappelijke ontwikkelingen en sport. De Royal Scottish Academy heeft een omvangrijke collectie hedendaagse kunst. Vanuit al onze hotels in Edinburgh centrum zijn de musea eenvoudig te bereiken.